вторник, 29 мая 2012 г.

До зарплаты за неделю не будем мы на мели*



Доволі довго до планування я ставився з великим скепсисом. Я вважав, що ми можемо планувати скільки захочемо, але в житті, коли в двері постукає жорстока реальність, все буде по-іншому. І всі наші плани можна буде акуратно зім’яти, ретельно прицілитися і викинути в корзину для сміття. Трохи тяжче стало протистояти планам під час робочих буднів: план на місяць, план-графік відхилень, план проекту… Все це втомлювало. Трохи згодом, коли я почав цікавитися тайм-менеджментом та управлінням, з туманної хмари невігластва почали з’являтися обриси розуміння того, для чого взагалі потрібно планування, як воно може допомогти в буденних справах і як воно полегшує життя. Навіть якщо в двері безсоромно заходить жорстока реальність. Адже під рукою завжди є план Б.

Так я почав використовувати планування не лише на роботі, але й у повсякденному житті. Я уявив себе підприємством зі своєю місією, візією, зі своїм відділом фінансування та продаж, з відділом маркетингу і дуже міцною інженерною службою. І намагався спланувати ефективну роботу всіх цих відділів і департаментів один з одним і з зовнішнім світом. Роботу відділу фінансів я планував наступним чином.

У мене сім’я, яка, крім мене, складається з моєї дівчини та кота. Кіт грошей в сім’ю не приносить і тому він сугубо витратний тип, а от ми з Сашею працюємо в поті чола.

Сума, яка поступає в сім’ю кожного місяця, майже відоме число (місячні коливання залежать від доплат за надурочні зусилля, наявності премій, командировок, тринадцятої зарплати (буває раз в рік) і т.д.). Трохи тяжче визначитися з витратами, адже на перший погляд здається, що вони надзвичайно різноманітні і непередбачувані. Одного місяця ми купуємо огірки з помідорами, другого дозрівають полуниці, а третього нам раптом захотілося Baileys з червоною ікрою. А що робити з одягом? А раптом станеться, що ми побачимо джинси, ніби пошиті спеціально для нас – їх же необхідно купити. А спробуй запланувати таке побачення. З цим можна боротися – не потрібно дрібнити трати. Навряд чи необхідно планувати купівлю кожного місяця 4-ьох хлібин, 1,5 кг м’яса і 300 г бастурми. Все це можна описати одним словом – їжа. І от витрати на їжу будуть приблизно однаковими кожного місяця. Для першої версії плану число можна прикинути з досвіду, при актуалізації можна використати свіжі дані, які старанно фіксувалися під час тестування бета-версії. Так само можна запланувати витрати і по іншим статтям: одяг, відпочинок, кіт (я попереджував, що він сугубо витратний тип)… Ступінь деталізації залежатиме від характеру, досвіду в складанні планів та манери витрачати гроші.



Далі в хід йдуть декілька найпростіших формул. Тут можна пофантазувати і вираховувати багато корисних дрібниць. Наприклад, яка сума буде у нас на початок кожного місяця, яку суму ми зможемо заощадити на кінець і т.д. В скріншоті приведені найпростіші, але разом з тим, корисні функції. Зверху зазначаємо для себе наявні кошти на початок планування (всі суми – взяті з голови цифри, це не реальна інформація), а також суму, якою бюджет буде поповнюватися кожного місяця. Тоді для кожного місяця визначаємо статті розходів. Для кожного місяця рахується сума витрат, різниця між тим, що є, і тим, що витратиться, а також сума, яка буде в кишені після отримання зарплати. Зрозуміло, що план завжди буде розходитися з реальністю, але нічого страшного в цьому немає. Найтупіший олівець краще найгострішої пам’яті, що вже й говорити про таблицю в Excell. План потрібний для того, щоб проаналізувати свої «залізні» витрати, які точно будуть (їжа, одяг, проїзд), і побачивши картину, думати, що ще можна собі дозволити. Чи можна буде відпочити в травні чи потрібно чекати до липня? Коли можна буде замінити батарею, яка може не витримати випробувань перед початком отоплювального сезону? Коли настане черга вікна, через яке гуляють протяги? Якщо наявні кошти не дозволяють замінити батарею до осені, можливо необхідно урізати витрати на розваги чи купувати менше газет. Граючись з цими статтями витрат і доходів в табличці, можна уникнути вживання фраз типу «а в тебе є позичити соточку до зарплати?» в реальному житті.

  В будь-якому випадку корисно просто подумати над усім і побачити більш-менш реальну картину в одному місці, побачити ліс за деревами і розгледіти дерева в цьому лісі.

7 комментариев:

  1. Проста штука - планувати Ваші витрати, а скільки користі приносить. Часто мотиваціним чинником усіху (в майбутньому) людини стає отакий от фінансовий план, коли людина розуміє, що її потреби не можна реалізувати з такими доходами, які є в її наявності. Всі ми живемо, в будь-якому разі, для того, щоб постійно почувати себе щасливими, а дефіцит фінансів, сім'ї, кота, книжки якоїсь - унеможливлюють наше особисте призначення. Тому успішною людиною рано чи пізно в міру їх поступання такі проблеми будуть нівелюватися пошуком крутішої роботи чи відкриття власного бізнесу, чи чимось ще... Головне - це бачити усю картину: що в тебе є, що ти хочеш досягти та якими шляхами це робити. В цьому аспекті такі от особисті аналізи просто необхідні. Було б круто, якби ти написав про постановку цілей. Адже якщо фінансовий аналіз - це поверхня айсберга, то постановка цілей - це, як на мене, найважча, але водночас, найважливіша робота, яку рано чи пізно, будь то в 15 чи 50, повинен зробити над собою кожен, що лежить десь там, в середині кожного. Просто запитай: що ти хочеш насправді - і ти заплутаєшся у власних пріоритетах на життя...

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Я знайшов повідомлення в спамі (не знаю чому; вірніше здогадуюсь, але не скажу), запостив для історії.

      Удалить
  2. Наскільки проста штука планування власних витрат - а яка корисна! Більшість людей, які в майбутньому стали успішними, починали саме з такого аналізу. Адже реально, коли нам чогось не вистачає (будь то гроші, чи кота, чи сімейного добробуту), ми стараємось зробити такі кроки, щоб можна було отримати усе задумане, адже людина, яка відчуває дефіцит в чомусь, не є щасливою. Фінансовий аналіз - це дуже правильна річ, але це лише вершина айсбергу. Цікаіше було б почути про цілепокладання, де реально треба зробити неймовірно складний самоаналіз, зрозуміти, що ТИ хочеш... Якщо в тебе є якісь методи, якими ти користуєшся (користувався) для цього - поділись з людьми)

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Не думаю, що я можу з упевненістю, а тим більше, з повчальними нотками в голосі говорити про цілепокладання, як таке. Про постановку цілей, можливо. Про методи, які допомагають визначити цілі і їх досягати, теж. Але не цілепокладання. Оцим неймовірно складним самоаналізом я не примусив себе зайнятися і тому, я так підозрюю, левова частка моїх цілей - це не мої цілі. Може, якогось кіногероя, може, якогось письменника, може, якогось жахливо стереотипного образа героя нашого часу на астонмартіні і з набитим таким гаманцем. Може, насправді я хочу ловити дітей над прірвою в житі?)Не знаю, поки що я не готовий серйозно відповісти на запитання

      Удалить
  3. Це вже не перша стаття, яку я читаю на дану тему і скільки разів не сідав з блокнотом і ручкою, нічого не виходить (.
    На сьогоднішній день цифри тримаю в голові і лише приблизно контролюю свої витрати. Проте, деколи як порахуєш скільки витратив за місяць, відразу задумуєшся, як ти примудрявся жити на стипендію )).

    G.S.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Не забувай, що на стипендію ти жив сам, а сім'я - зовсім інше) Не тільки в плані витрат (кількість статей розходу зростає ледве не в геометричній прогресії), а й у плані управління - тут необхідні інші інструменти.

      В тайм-менеджменті є такий прийом, як "учет времени". Для того, щоб виявити "пожиратели времени" необхідно строго, ніби бухгалтер, фіксувати витрати часу на все, що ти робиш з точністю не менше 5 хв. Наприклад "лазив в інтернеті" - 15 хв, "редагував документ" - 12 хв, "говорив з колегою про матч Україна-Австрія" - 24 хв. Потім аналізуєш ці записи і бачиш, що на розмови з колегою витрачаєш четверть робочого часу. І після цього починаєш його ігнорити) Цей же самий прийом можна застосувати і до фінансового планування. З олівцем, з чеками - не важливо, фіксуєш ВСІ витрати за якийсь час (наприклад, за місяць), і заставляєш це робити свою половинку. Дивишся на картину, яка вийшла, і задумуєшся, що якось забагато витрат на на таксі, наприклад, і робиш висновки)

      Удалить